Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

КАКВО ДА ИЗУЧАВАМЕ В ЧОВЕК

ЧОВЕКЪТ
Алтернативен линк


КАКВО ДА ИЗУЧАВАМЕ В ЧОВЕК






Аз изучавам човека от четири страни: от гледище на ухото, носа, устата и очите. Това са четирите свята: физическият, астралният, умственият и причинният. 68-164.



След пръстите ще изучавате ушите, очите, носа и устата си, от които зависи вашата съдба. 68-316.



Започнете да изучавате ухото. Каквото научите, задръжте го за себе си. Като го разберете и съпоставите с другото знание, тогава може да го изнесете и пред другите хора. 68-133.



Ще изучавате не само ухото, но и окото, и носа, и устата си. 68-152.



Като изучаваме живота на хората, виждате, че колкото по-правилни и красиви са чертите на лицето, както и неговите части: очи, уши, нос, уста, толкова повече любов има той в себе си. 33-162.



Видите ли човек с крива уста, крив нос, в него непременно станала някаква вътрешна промяна. В мислите и чувствата на този човек има нещо криво. 33-62.



За да познаеш човека отвън, виж как се движи. Това се отнася до външната страна на човека. Той има и вътрешна страна, която едва сега започва да се изучава. 68-242.



Ще учиш, за да познаваш хората, кой е честен и кой не е. 68-133.



Като изучавате човека външно, ще видите, че двете му половини - лявата и дясната се различават. Това различие съществува в очите, в ушите, в ръцете, в краката, едното око е положително, другото - отрицателно; единият крак е положителен, другият - отрицателен. Значи човек е създаден от плюсове и минуси, които взаимно се регулират. 146-344.



Носът дава идея за единицата. После учените са дошли до двойката, до тройката. Двойката виждаме в ушите и очите тройката във веждите. Числото 3 е символ на равновесие. Като теглите линия от веждите към носа, и от носа към края на веждите, образува се един триъгълник. Триъгълникът е мярка, с която измерваме двата полюса на човека. 68-327.



И ако искате да изучавате човека, изучавайте природата. В нея е скрит външният и вътрешният образ на човека. 68-243.



Каквото научите, задръжте го за себе си. Като го разберете и съпоставите с другото знание, тогава може да го изнесете и пред другите хора. 68-133.



За да се изучи човек, изискват се ред години, а то е въпрос на бъдещето. 75.4-296.





НАГОРЕ